English version
In 2002 deed Christian Freeling een weddenschap uitgaan dat Havannah programma's niet in staat zouden zijn hem in een match over tien partijen op een base-10 bord, binnen de komende tien jaar ook maar één keer te verslaan. Havannah is een potlood & papier spelletje met regels die een gemiddelde 8-jarige in een minuut kan begrijpen. De uitdaging werd de eerste jaren genegeerd, totdat een nieuwe programmeermethode z'n intrede deed, Monte Carlo Tree Search genaamd, die veelbelovende resultaten leek te boeken bij het programmeren van het Go spel. De programma's die nu meedoen zijn alle op deze methode gebaseerd. Als één ervan ook maar één partij wint, en daarmee de match, ontvangt de groep programmeurs de prijs van €1000 die verbonden was aan de uitdaging, en wordt de match gewoon ten einde gespeeld.

De spelers

Voor de Mensheid:
christian freeling
Christian Freeling
mindsports - wiki - lg statistieken - mail

Voor Kunstmatige Intelligentie:
richard lorentz
Richard Lorentz

home - mail - Programma: Wanderer

Richard over de hardware:
"Most likely it will be a 4-core i7-2630QM CPU @ 2.00GHz, though I may get my hands on something with 2 more cores and around 2.7 GHz. But does it really matter? :)"
timo ewalds
Timo Ewalds

Google+ - mail - Programma: Castro

Timo over de hardware:
"I'm rather uncertain. Worst case it'll be an intel i2500k (4-core, 3.3ghz) box, but Marcin and I are working on some interesting ideas that may give one or both of us a nice boost."
marcin ciura
Marcin Ciura
LinkedIn - Google+ - mail - Programma: Lajkonik
Mede-ontwikkelaar: Piotr Wieczorek - mail

Marcin over de hardware:
"As of today, I cannot tell you the hardware either. It may be a 6-core Intel Xeon X5650 (2.66 GHz) or something stronger (but twice more computing power definitely does not play two times better)."

Onder de programma's die de uitdaging niet aannamen, om plaats te maken voor sterkere mededingers, waren Ring von Fehler en Deep Fork.

Wanneer
De match wordt gespeeld over een periode van 5 dagen, van 15-19 oktober, 2012, met twee partijen per dag, één om 11.00 uur 's ochtends en één om 2.00 uur 's middags lokale tijd. De spelers krijgen 1 uur per partij + 15 seconden extra tijd na elke zet en spelen om en om met zwart of wit.
Waar
Christian Freeling speelt bij DGT, wereldleider in digitale schaakklokken en borden. Er is een on-screen display van de partijen voor bezoekers op lokatie alsmede livestream voor kijkers wereldwijd. Commentaar zal worden verzorgd door van Ton van der Valk, een Nederlandse speler met een top ranking bij Little Golem, een turn-based site met een enthousiaste Havannah spelersgroep.
De interface wordt verzorgd door iG Game Center, een live denkspel site waar Havannah al langer gespeeld kan worden, gerund door Arty Sandler. De programma's maken verbinding vanuit hun thuisbases.
Waarom
  • Om te laten zien dat slimme algoritmes nog geen 'intelligentie' maken, en dat de moderne samenleving zich daar misschien iets beter van bewust zou moeten zijn.
  • Om te laten zien dat er uitstekende dissertaties over het programmeren van Havannah geschreven worden, maar dat de programma's, hoewel ze vooruit gaan, nog steeds verliezen tegen sterke spelers.
  • Om te laten zien dat Havannah's eenvoud mogelijk moeilijker te programmeren is dan de complexiteit van het schaakspel, en te vragen waarom.
  • Voor de lol.

Enkele dissertaties:

Organisatie commité:
Ton van der Valk - mail
Albert Vasse - mail
Frans Faase - mail

Links:
Havannah - Wiki
Havannah - Google+

Sponsors:
DGT - Digital Game Technology
HexBoards